Здравейте,
трябва ми онлайн магазин и искам сам да си го направя.
Разполагам с време, и не ми е нещо спешно.
От къде да започна и какво ми трябва?
Ще се радвам на всякаква помощ.
Има няколко варианта за направа на онлай магазини:
-Готови решения - GombaShop, CloudCart и т.н. които имат определена месечна такса и са отлично решение за всеки, който иска да има онлай магазин без голяма инвестиция във време и пари.
-Open Source решения - Wordpress/Woocommerce, Opencart, Prestashop, Magento.
От open source решенията най-лесният вариант е Wordpress/Woocommerce. Инсталацията и конфигурацията е прилично лесна. Има достатъчно информация на български, както и силна WordPress фейсбук група https://www.facebook.com/groups/wordpressbg/
За стартиране на такъв магазин би ви свършило работа хостинга на всяка компания, като инсталацията на Wordpress става от панела на хостинг компанията, а инсталацията на модула за електронния магазин Woocommerce, от панела във Wordpress.
Opencart и Prestashop са платформи специално създадени за онлайн магазини. Управлението, конфигурацията и инсталацията при тах също е прилично лесно. Повечето пъти инсталацията им се осъществява от контролния панел на хостинг компанията.
Не ви съветвам wordpress за изграждането на интернет магазин. Днес съществуват специални CMS които много по-удобни за създаването на интернет магазин като пример - Open Cart!
@goinnovation.org Защо не препоръчвате Wordpress?
А кои системи препоръчвате?
Аз съм правила магазин на Shopiko и съм доволна - зЗзззззззззззззззззззззз
Но мисля, че и wordpress е нелош вариант.
Преди да направиш каквото и да е, отговори на следните въпроси:
- Какво ще продава този онлайн магазин?
- Къде ще се хоства?
- Каква CMS система ще използва?
- Колко добре си запознат ти като разработчик с тази система?
- Има ли кой да ти помогне ако нещо не работи както трябва или магазина се нуждае от допълнителни разработки?
- Кой ще обработва поръчките, ще отговаря на мейлите и ще се грижи за цялостното функциониране на магазина?
- Имаш ли счетоводно обслужване на фирмата която ще издава фактури?
- Ти лично колко време ще се занимаваш с магазина?
- Имаш ли необходимия бюджет за работа поне 6 месеца напред, преди да стартираш магазина?
- Имаш ли необходимите контакти на доставчиците от които ще купуваш стока?
- Какви гаранции имаш че стоката ще е в твой склад преди да обслужиш една поръчка на клиент?
Ако си напишеш отговорите на тези въпроси на един лист ще ти стане наясно с какво искаш да се захванеш. Успех!