Как се прави онлай магазин?

Здравейте,
трябва ми онлайн магазин и искам сам да си го направя.
Разполагам с време, и не ми е нещо спешно.
От къде да започна и какво ми трябва?
Ще се радвам на всякаква помощ.

Има няколко варианта за направа на онлай магазини:

-Готови решения - GombaShop, CloudCart и т.н. които имат определена месечна такса и са отлично решение за всеки, който иска да има онлай магазин без голяма инвестиция във време и пари.

-Open Source решения - Wordpress/Woocommerce, Opencart, Prestashop, Magento.

От open source решенията най-лесният вариант е Wordpress/Woocommerce. Инсталацията и конфигурацията е прилично лесна. Има достатъчно информация на български, както и силна WordPress фейсбук група https://www.facebook.com/groups/wordpressbg/
За стартиране на такъв магазин би ви свършило работа хостинга на всяка компания, като инсталацията на Wordpress става от панела на хостинг компанията, а инсталацията на модула за електронния магазин Woocommerce, от панела във Wordpress.

Opencart и Prestashop са платформи специално създадени за онлайн магазини. Управлението, конфигурацията и инсталацията при тах също е прилично лесно. Повечето пъти инсталацията им се осъществява от контролния панел на хостинг компанията.

3 Likes

Не ви съветвам wordpress за изграждането на интернет магазин. Днес съществуват специални CMS които много по-удобни за създаването на интернет магазин като пример - Open Cart!

@goinnovation.org Защо не препоръчвате Wordpress?
А кои системи препоръчвате?
Аз съм правила магазин на Shopiko и съм доволна - зЗзззззззззззззззззззззз
Но мисля, че и wordpress е нелош вариант.

Преди да направиш каквото и да е, отговори на следните въпроси:

1. Какво ще продава този онлайн магазин?
  2. Къде ще се хоства?
  3. Каква CMS система ще използва?
  4. Колко добре си запознат ти като разработчик с тази система?
  5. Има ли кой да ти помогне ако нещо не работи както трябва или магазина се нуждае от допълнителни разработки?
  6. Кой ще обработва поръчките, ще отговаря на мейлите и ще се грижи за цялостното функциониране на магазина?
  7. Имаш ли счетоводно обслужване на фирмата която ще издава фактури?
  8. Ти лично колко време ще се занимаваш с магазина?
  9. Имаш ли необходимия бюджет за работа поне 6 месеца напред, преди да стартираш магазина?
  10. Имаш ли необходимите контакти на доставчиците от които ще купуваш стока?
  11. Какви гаранции имаш че стоката ще е в твой склад преди да обслужиш една поръчка на клиент?

Ако си напишеш отговорите на тези въпроси на един лист ще ти стане наясно с какво искаш да се захванеш. Успех!